Vanwege het coronavirus moest een groot gedeelte van Nederland begin 2020 noodgedwongen vanuit huis werken. Vanaf dat moment groeide ook steeds meer het besef om dit veilig te doen, omdat er over en weer veel bedrijfsgevoelige informatie werd gedeeld vanuit de Nederlandse studeerkamers, vanaf keukentafels en thuiskantoren.

Inmiddels werkt een steeds groter gedeelte van Nederland op afstand en blijft de vraag naar remote werken stijgen. Voor werkgevers blijft het een uitdaging om dit zo goed mogelijk te kunnen faciliteren voor hun werknemers. Welke middelen gebruik je? Wat werkt goed voor jouw personeel?

Even 5 voordelen op een rij.

1. Je medewerkers zijn productiever

Het werken op afstand bevordert de productiviteit van een werknemer doordat deze ongestoord kan werken zonder externe prikkels. Een werknemer kan namelijk op een plek gaan werken waar hij of zij zich het beste kan concentreren en of presteren.

2. Het bespaart je kosten

Door het werken op afstand verlagen de kosten voor zowel een werkgever als voor een werknemer. Er wordt bijvoorbeeld bespaard op reiskosten of op kosten voor de kinderopvang. Organisaties kunnen ervoor kiezen om volledig of deels remote te werken waardoor de grootte van je kantoor fors kan afnemen. Dit resulteert in een aanzienlijke verlaging van allerlei overheadkosten.

3. Je hebt minder ziekteverzuim

Het werken op afstand verlaagt het ziekteverzuim van werknemers. Dit komt mede doordat de drempel kleiner is om vanuit huis te werken als iemand zich ziek voelt dan naar kantoor te moeten gaan. Daarnaast worden medewerkers minder geconfronteerd met collega`s die ziek zijn, maar goed genoeg voelen om naar het kantoor te komen. Het werken op afstand zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. Dit zorgt voor een minder stressvolle werknemer.

4. Talent wordt toegankelijker

Bedrijven die medewerkers op afstand laten werken, hoeven niet na te denken over reistijd of afstanden. Dit zorgt voor meer toegankelijkheid voor een manager om de beste kandidaten aan te nemen en niet de beste kandidaten die in de buurt wonen. Dit geeft het bedrijf natuurlijk een enorme boost.

5. Collega’s hebben meer verbintenis met het bedrijf

Wanneer werkgevers de mogelijkheid bieden om op afstand te werken, vinden werknemers dat geweldig. Deze flexibiliteit verhoogt de tevredenheid en zorgt voor een groter verbintenis met het bedrijf. Het faciliteren van werken op afstand zorgt ervoor dat medewerkers vaker meer inzet tonen voor het bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat ruim 50% bereid is om eventueel over te werken in tegenstelling tot 28% van werknemers die op kantoor werken.

Hoe faciliteer je dit?

Bedrijven willen steeds meer inzetten op remote werken, maar blijven met de vraag zitten hoe ze dit het beste kunnen faciliteren. Wat belangrijk is bij het werken op afstand is dat alle werknemers bij de applicaties en/of informatie kunnen wanneer zij die raadplegen en dat het dus niet locatie gebonden is. Door de komst van de Cloud is het mogelijk voor bedrijven om al hun informatie en bestanden te kunnen raadplegen waar je ook bent. Door de komst van online werkplekken is het voor bedrijven toegankelijker gemaakt om werken op afstand te faciliteren.

Wat is een online werkplek?

Een online werkplek is niks meer dan een webpagina waar je op inlogt. Als je bent ingelogd kom je terecht op het ‘bureaublad’ van je online werkplek. Je vindt daar niet alleen al je applicaties maar ook alle informatie die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Cloud gebaseerde applicaties staan gewoon naast Windows gebaseerde applicaties. Voor de medewerker maakt het dus geen verschil meer welke applicaties hij of zij op dat moment wil gebruiken – ze krijgen nooit te maken met de techniek achter de werkplek. Het belangrijkste is dat het snel, overzichtelijk en eenvoudig werkt.

Startportaal: jouw online werkplek

Maakt je organisatie nog geen gebruik van een online werkplek? Er zijn verschillende leveranciers van online werkplekken. Het is zaak om te kiezen voor een partij met verstand van zaken. 4Consult heeft in 2019 haar online werkplek Startportaal gelanceerd. Doordat we al ruim 20 jaar ervaring hebben met de meest complexe ICT-omgevingen weten we exact hoe je een online werkplek zo goed, veilig en efficiënt mogelijk inricht. Al jaren lopen we voorop als het gaat om de beveiliging van ICT-systemen

Advies nodig?

Lijk het je leuk om eens verder te praten over wat een online werkplek voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan even contact met ons op. We vinden het leuk om samen met jou, geheel vrijblijvend, te sparren over de beste oplossing voor jouw organisatie. Wie weet tot snel!