Blog

Werken in de Cloud: wat is dat nu precies

Werken in de Cloud wat is dat nu precies

Wij werken in de cloud! Werk jij nog niet in de cloud?! Veilig werken in de cloud! Zomaar wat kreten die je dagelijks voorbij hoort komen op radio, TV en tijdens (zakelijke) gesprekken. Het is dan wel 2022, maar toch weten veel mensen nog niet precies wat de cloud is. In dit artikel leggen we het je eenvoudig uit.  

Werken in de cloud klinkt natuurlijk heel technisch dus laten we de technische termen even achterwege laten en met een illustrerend voorbeeld beginnen:

Stel je bent op vakantie in Spanje en je wilt aan je vrienden en familie laten zien hoe leuk je het hebt. Je zet wat foto’s op Facebook en je wordt overspoeld door likes en reacties. Klinkt allemaal heel simpel en logisch, maar waar staan deze foto’s eigenlijk? Je foto’s die je op Facebook plaatst zijn online opgeslagen in een datacenter dat vol met servers (lees: computers) staat. Op deze servers wordt data opgeslagen. Maar in welk datacenter de foto’s in bovenstaand voorbeeld daadwerkelijk opgeslagen zijn weet je niet, want Facebook heeft meerdere datacenters verspreid over de hele wereld.

De cloud is dus een netwerk van computers die via het internet informatie en applicaties beschikbaar stellen. Zo’n cloud kan je niet alleen benaderen met je computer, maar ook met je smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld toegang krijgen tot documenten of programma’s die geïnstalleerd zijn op een andere computer. Veelgebruikte diensten, zoals Netflix, Disney+, Spotify en Youtube, draaien in de cloud. Maar ook je internetbankieren en je Whatsapp berichten gaan via de cloud. Het mooie van de cloud is dat je geen bestanden meer op je computer hoeft op te slaan en dat je dus over ‘oneindig veel’ opslagcapaciteit beschikt.

post_content_circle_shape

Drie verschillende smaken cloud

Nu we de basis van de cloud kennen, maken we het even iets ingewikkelder. Er zijn in de basis 3 soorten clouds:

  1. Public Cloud
  2. Private Cloud
  3. Hybrid Cloud

Public Cloud

De public cloud is eigenlijk de meest klassieke vorm van cloud computing. Een externe cloud provider, zoals Amazon AWS of Microsoft Azure, stelt via internet een enorme hoeveelheid rekenkracht en opslag beschikbaar aan het publiek. De externe cloud provider draagt ook zorg voor het onderhoudt van de hardware software en benodigde infrastructuur.

Hybrid Cloud

In een tijd waarin alles hybride kan, kan de cloud uiteraard niet achterblijven. En de hybride cloud doet precies wat hij moet doen: een deel draait op een public cloud en het andere gedeelte op een private cloud. Zo kan jezelf bepalen waar je je data en applicaties zet. Plaats je e-mail bijvoorbeeld in de publieke cloud en documenten en applicaties in de private cloud. De hybrid cloud is ideaal voor bedrijven die nog in een transitie fase zitten, want op deze manier hoef je niet alles in één keer te migreren. 

Voordelen van de cloud

Safety first

Advies nodig?

Werken in de cloud biedt vrijheid, efficiëntie en veiligheid. We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat meer wijzer geworden bent voor wat betreft de cloud.  Wij van 4Consult bieden zowel public, private als hybrid cloud oplossingen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op!

Smaakt dit naar meer?

Lees onze andere blogs: