Hybrid cloud

De afgelopen jaren hoor je het steeds vaker en dan heb je ook nog het verschil tussen een private, public en hybrid cloud. Wij van 4Consult werken voornamelijk met de private cloud en hybrid cloud.

Een hybride cloud is niets meer of minder dan deels gebruik maken van de public cloud en deels gebruik maken van de private cloud (of wellicht een onsite omgeving).  

De noodzaak van een Hybrid Cloud

Op dit moment zie je steeds meer hybride omgevingen ontstaan. Dit komt omdat niet alle software geschikt is om volledig in de public cloud te draaien. In de praktijk zien we dat ongeveer 20% van de software nog afhankelijkheden heeft die het draaien in de public cloud lastig of zelfs onhaalbaar maakt.

Uiteindelijk zal alles in de public cloud draaien; daar ontkomen we niet aan omdat dit de strategie is van partijen als Microsoft, Google, Citrix en bijvoorbeeld Amazon. Via de public cloud huur je eigenlijk software, infrastructuur of hele platformen via een cloud provider. Je kan dit misschien het best vergelijken met het afnemen van water via het drinkwaterbedrijf. Je water wordt geleverd en je betaalt naar verbruik. Zo gebruik je ook je publieke cloud.

Onze strategie

4Consult vindt het verstandig om in ieder geval nu al gebruik te maken van onderdelen uit de public cloud die direct meerwaarde hebben. Denk aan het opzetten van een Azure omgeving en een Office365 omgeving. Steeds meer softwareleveranciers koppelen eenvoudig aan deze omgevingen. Dit komt de beveiliging van het systeem ten goede en voor de gebruikers betekent dit gemak omdat een SSO-beleving wordt gecreëerd.  

Wij adviseren je wel een goed plan van aanpak te maken en niet zomaar te beginnen met het aanmaken van omgevingen in de public cloud. Ga je volledig over met Active Directory naar Azure of blijf je voorlopig hybride draaien? Ga je volledig over met Exchange of blijf je deze hybride draaien? Wil je MFA volledig in de cloud of wil je deze nog on-premise houden? Allemaal vragen waar je goed over na moet denken omdat ze impact hebben op de rest van de omgeving. 

HEY JIJ!

Ben je na het lezen ook enthousiast geworden over onze diensten? Neem dan contact met ons op en dan kom ik (of één van mijn collega’s) vrijblijvend bij je langs!