Iedereen kent de Cloud. Maar wist je dat je tegenwoordig ook je volledige werkplek online kunt gebruiken? Deze (hybride) online werkplek is enorm in opkomst vanwege het gemak en de flexibiliteit die het biedt. Hoe werkt dat precies en wat kun je er allemaal mee? We leggen het even uit.
Regelmatig krijgen wij de vraag wat zo’n online werkplek precies inhoudt – vaak gevolgd door andere vragen. Wat zijn de voordelen van een hybride werkplek ten opzichte van een traditionele werkplek? Is de (hybride) online werkplek eigenlijk wel veilig? Is het een trend die weer voorbijgaat of is het écht de toekomst? En niet te vergeten: wat betekent de overstap naar een online werkplek voor je organisatie?
De online werkplek is relatief nieuw
Dat dergelijke vragen ons zo vaak gesteld worden is natuurlijk hartstikke logisch. De (hybride) online werkplek is immers relatief nieuw en dus onbekend terrein. Natuurlijk zijn er al langere tijd diverse online/Cloud gebaseerde applicaties die je kunt gebruiken. En veel mensen zijn al gewend om in te loggen op een remote desktop die wordt aangeboden vanuit ‘de Cloud’. Een (hybride) online werkplek bestaat echter pas een paar jaar in de vorm zoals we deze nu kennen.
Wat is een online werkplek?
Een online werkplek is eigenlijk niets meer dan een webpagina waar je op inlogt. Als je bent ingelogd kom je terecht op het ‘bureaublad’ van je online werkplek. Je vindt daar niet alleen al je applicaties, maar ook alle informatie die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Cloud gebaseerde applicaties staan gewoon naast Windows gebaseerde applicaties. Voor de eindgebruiker maakt het dus geen verschil meer welke applicaties hij of zij op dat moment wil gebruiken – ze krijgen nooit te maken met de techniek achter de werkplek. Het belangrijkste is dat het snel, overzichtelijk en eenvoudig werkt.
Naast de applicaties vind je er trouwens ook andere informatiebronnen die je werkdag handiger en leuker maken. Want waarom zou je een applicatie opstarten, inloggen en vervolgens zoeken naar de juiste informatie als het ook direct zichtbaar kan zijn zónder de applicatie te hoeven openen? De informatie wordt in de vorm van widgets geplaatst op het ‘bureaublad’ van je online werkplek. Welke informatie daar geplaatst wordt, wordt bepaald door een beheerder of de eindgebruiker. Zo heeft iedereen toegang tot de informatie die voor hem of haar relevant is. Dat scheelt enorm veel tijd en frustratie!
Omdat je met een online werkplek in principe werkt vanaf een webpagina, is je werkplek bovendien altijd en overal hetzelfde ingericht. Of je nou op je desktop op kantoor zit, met je laptop op de bank of met een tablet of telefoon in dat koffiezaakje op de hoek. Dat zorgt voor gemak, duidelijkheid en dus efficiëntie. Kortom: een (hybride) online werkplek maakt je (werk)leven gemakkelijker.
Waarom hybride?
Het woord ‘hybride’ is in dit artikel al zeven keer genoemd. Acht keer zelfs, als je de titel meerekent. Maar wat betekent dat dan in combinatie met de online werkplek? Het is redelijk simpel: hybride betekent in dit geval dat er gebruik wordt gemaakt van zowel clouddiensten als technieken uit een traditionelere ICT-omgeving. Dit is nodig omdat helaas nog niet iedere leverancier software aanbiedt vanuit de Cloud. En omdat een aantal van deze applicaties noodzakelijk is, is het in veel gevallen noodzakelijk om een hybride model te gebruiken.
Zoals eerder in dit artikel al werd verteld, worden de clouddiensten en offline applicaties naadloos gekoppeld. Je zit er immers niet op te wachten dat je voor bepaalde applicaties nog in moet loggen bij een aparte omgeving (RDS, Citrix, etc). Op deze manier ervaren medewerkers volledige flexibiliteit bij het werken in de online werkplek.
Andere voordelen van een online werkplek
Dat de online werkplek veel voordelen met zich meebrengt moge inmiddels wel duidelijk zijn. Maar wacht, er is meer! De online werkplek is namelijk ook nog eens hartstikke veilig, in de meeste gevallen goedkoper dan de traditionele werkplek en het kan de betrokkenheid van de werknemers bevorderen. Vooral bij werknemers die veel onderweg zijn of extern werken.
Is de online werkplek een trend?
Nou, nee. Doordat steeds meer applicaties web-based worden (in de vorm van SaaS) neemt de vraag naar een online werkplek alleen maar toe. Hiermee ‘bundel’ je tenslotte al die verschillende applicaties tot een toegankelijk geheel. Als je de online werkplek weg zou laten dan wordt het voor de eindgebruiker én uw organisatie in de toekomst erg ingewikkeld. Stel, je gaat geen gebruik maken van een online werkplek, dan staan je de volgende knelpunten te wachten:
- Applicaties moet je opstarten door die URL handmatig in te voeren of wellicht uit je favorieten of als snelkoppelingen uit je bureaublad op te starten. Dit is niet alleen foutgevoelig, maar ook nog eens enorm onoverzichtelijk voor de eindgebruiker.
- Informatie die je nodig hebt uit applicaties is alleen beschikbaar als je inlogt in de applicatie en niet direct zichtbaar.
- Je hebt meerdere wachtwoorden nodig om gebruik te maken van alle verschillende bronnen. Dit is niet alleen onhandig voor de eindgebruiker maar ook nog eens een beveiligingsrisico.
- Je werkplek is afhankelijk van één computer. Als je overal dezelfde werkplek wil dan moet je elke computer exact hetzelfde instellen. Dat is praktisch onmogelijk.
- Data staat op plekken waar je niet eenvoudig bij kunt en staat bovendien verspreid op meerdere locaties.
- Interactie met collega’s wordt veel complexer. Teams, Zoom of Meet opstarten kan natuurlijk altijd, maar er is weinig overzicht.
- Het is lastig om de veiligheid van data en de omgeving te garanderen. Het is voor beheerders niet te doen om grip te krijgen op wat er exact gebeurt omdat er geen centrale aansturing is.
- Een ‘Bring Your Own Device’ beleid is erg complex te beheren zonder centrale online werkplek.
- Centraal beheer tot informatie en applicaties is zo goed als onmogelijk. Gaat er iemand uit dienst, dan kost het veel tijd om alles netjes dicht te zetten.
Door de inzet van een professionele online werkplek houdt je grip op ál deze zaken.
Wat voegen wij toe?
Maakt je organisatie nog geen gebruik van een (hybride) online werkplek? Geen zorgen, dat komt vanzelf. Er zijn diverse leveranciers van online werplekken en het is zaak om te kiezen voor een partij met verstand van zaken. Kijk, en daar komen wij in beeld! 4Consult heeft in 2018 haar online werkplek Startportaal gelanceerd. Doordat we al ruim 20 jaar ervaring hebben met de meest complexe ICT-omgevingen weten we exact hoe je een online werkplek zo goed, veilig en efficiënt mogelijk inricht. Al jaren lopen we voorop als het gaat om de beveiliging van ICT-systemen.
Jouw partner op het gebied van beveiliging
Bedrijven en instellingen waarbij beveiliging de hoogste prioriteit heeft is weten ons al jaren te vinden voor advies, (complexe) implementaties en beheer. Zo werken wij voor diverse grote zorginstellingen en bijvoorbeeld de overheid. Ook geven wij al jaren advies aan diverse andere ICT-partijen op het gebied van cyber security. Sinds kort zijn we partner geworden van Seris, dat bekendstaat als één van de betere beveiligingsbedrijven van Nederland. Ze verzorgen de beveiliging van overheidsinstellingen, ziekenhuizen, havens en andere instellingen die 24 uur per dag goed beveiligd moeten worden. 4Consult is door haar jarenlange ervaring gekozen om de digitale beveiliging voor Seris en haar klanten te verzorgen.
Ons advies
Of je nu kiest voor ons of voor een andere goede ICT partij – voor jou maakt het als het goed is geen verschil. Zorg er wel voor dat je nu al nadenkt over de plek die een online werkplek in de toekomst binnen je organisatie gaat krijgen. Denk alvast slim na over investeringen die je nu doet omdat dit van invloed kan zijn op de manier waarop de online werkplek in de toekomst plaats zal krijgen. Kies daarom altijd voor een partij met verstand van zaken. Een online werkplek hoeft niet altijd heel complex te zijn. Zoals bij zoveel dingen; zolang de basis goed is, komt het met de rest ook wel goed. Het gaat dus om de techniek achter de online werkplek die goed ingericht, veilig en toekomstbestendig moet zijn.
Bakkie doen?
Lijk het je leuk om eens verder te praten over wat onze online werkplek Startportaal voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan even contact met ons op. We vinden het leuk samen om met jou, geheel vrijblijvend, te sparren over de beste oplossing voor jouw organisatie. Wie weet tot snel!