Steeds meer bedrijven werken in de cloud. Maar wist je dat je tegenwoordig ook je volledige werkplek online kunt gebruiken? Deze online werkplek is enorm in opkomst vanwege het gemak en de flexibiliteit die het biedt. Wat is zo’n online werkplek precies en wat zijn de 6 belangrijkste voordelen van een online werkplek? We leggen het je uit in dit artikel.

De opkomst van online werkplekken als Startportaal is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van flexibel en hybride werken. In een online werkplek vinden werknemers alle informatie, documenten en applicaties die ze nodig hebben op één plek. Ongeacht locatie, tijd of het apparaat waarop ze werken. En dat kan nogal wat tijd en frustratie schelen. Voordat we naar de voordelen gaan die een online werkplek met zich meebrengt, eerst even in het kort wat een online werkplek nu precies is.

De online werkplek

Een online werkplek is eigenlijk niets meer dan een webpagina waar je op inlogt. Als je bent ingelogd kom je terecht in je online werkplek omgeving. Je vindt daar niet alleen al je applicaties maar ook alle informatie die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Cloud gebaseerde applicaties staan gewoon naast Windows gebaseerde applicaties. Voor een werknemer maakt het dus geen verschil meer welke applicaties hij of zij op dat moment wilt gebruiken – ze krijgen nooit te maken met de techniek achter de werkplek. Het belangrijkste is dat het snel, overzichtelijk en eenvoudig werkt.

Naast de applicaties vind je er ook andere informatiebronnen die je werkdag efficiënter en leuker maken. Want waarom zou je een applicatie opstarten, inloggen en vervolgens zoeken naar de juiste informatie als het ook direct zichtbaar kan zijn zónder de applicatie te hoeven openen? De informatie wordt in de vorm van widgets geplaatst in je online werkplek. Welke informatie daar geplaatst wordt, wordt bepaald door een beheerder of de werknemer. Zo heeft iedereen toegang tot de informatie die voor hem of haar relevant is. Dat scheelt enorm veel tijd en frustratie!

Omdat je met een online werkplek in principe werkt vanaf een webpagina, is je werkplek bovendien altijd en overal hetzelfde ingericht. Of je nu vanaf je desktop op kantoor werkt, met je laptop in de tuin zit of met een tablet in de trein. Dat zorgt voor gemak, duidelijkheid en dus efficiëntie.

De 6 belangrijkste voordelen van een online werkplek

1. Besparen in de kosten

Door gebruik te maken van een online werkplek vallen er kosten weg voor een bedrijf. Een bedrijf hoeft bijvoorbeeld geen hardware meer aan te schaffen. Door het afnemen van online werkplekken wordt alles omtrent hardware gefaciliteerd door de aanbieder van de online werkplekken. Je betaalt slechts één vaste prijs voor een werkplek. Dit schept ook duidelijkheid in de kosten en weet je precies wat je maandelijks moet afdragen. Daarnaast is de online werkplek schaalbaar: je betaald per maand een bedrag voor het exacte aantal gebruikers. Breidt je personeelsbestand uit of moet je afscheidt nemen van een collega; je maandelijkse kosten bewegen gewoon mee.

2. Altijd en overal toegang

Met een online werkplek heeft een werknemer alleen een device nodig met een internetverbinding en een browser om toegang te krijgen tot alle data en applicaties die nodig zijn. Dit kan waar en wanneer je wilt. Single sign-on is een belangrijk onderdeel van onze online werkplek Startportaal om veilig je online werkplek te kunnen benaderen. Ons platform biedt niet alleen toegang tot apps uit de Azure-marktplaats, maar ook tot een bepaald aantal externe applicaties. Single sign-on is altijd een goede toevoeging, maar je haalt er pas echt het maximale uit als je het combineert met de juiste online werkplek. Voor die online werkplek gebruiken medewerkers een enkele set inloggegevens, waarna ze gelijk toegang hebben tot al hun apps en andere belangrijke informatie.

3. Verhoging flexibiliteit

Flexibiliteit is in de huidige markt van groot belang voor bedrijven. Zoals hierboven al aangegeven kunnen bedrijven door gebruik te maken van een online werkplek gemakkelijk op- en afschalen. Hierdoor zit je nooit vast aan het aantal werkplekken wat je kunt aanbieden, maar kan je groeien zonder grote investeringen te maken.

4. Verhoging productiviteit

Door gebruik te maken van een online werkplek is het voor werknemers gemakkelijker om online samen te werken met collega’s, doordat je gebruik maakt van bestanden die in de Cloud staan. Hierdoor hebben medewerkers snel toegang tot alle data die zij nodig hebben voor hun dagelijkse werkzaamheden. Ook maakt de online werkplek het mogelijk om met verschillende collega’s tegelijkertijd te werken aan hetzelfde bestand, zodat er geen kostbare tijd kwijt gaat aan het wachten.

5. Maatwerk voor elk type bedrijf

Elk bedrijf is anders en maakt gebruik van andere soort software of applicaties. Het is daarom belangrijk om maatwerk te kunnen bieden als het gaat om online werkplekken. Vele bedrijven maken gebruik van de standaard Office365 licenties, maar ook van maatwerkapplicaties die speciaal zijn ontwikkelt voor bepaalde toepassingen. Deze applicaties draaien vaak binnen het bedrijf zelf op een eigen server. Doormiddel van een online werkplek kan zo’n applicatie worden verplaatst naar de Cloud waardoor die in een beveiligde en stabiele omgeving blijft draaien van een datacenter.

6. Veilige back-ups en updates

Het kan voorkomen dat je bestanden en documenten kwijtraakt. Of het nu ligt aan een probleem met de server of aan een ransomeware-aanval; digitale documenten zijn kwetsbaar. Met een online werkplek maak je gebruik van cloudopslag. Dit zorgt ervoor dat je je stukken minder zorgen over dataverlies hoeft te maken. Er wordt altijd gebruik gemaakt van de beste beveiligingssystemen en er worden automatisch back-ups gemaakt van al je bestanden. Je kunt er daarom op vertrouwen dat je bestanden veilig zijn en dat je altijd draait op de nieuwste software.

Advies

Werken met een online werkplek biedt vrijheid, efficiëntie en veiligheid. We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat meer wijzer geworden bent op het gebied van online werkplekken. Zijn er nog vragen omtrent online werkplekken? Neem dan vooral contact met ons op om de mogelijkheden van Startportaal voor jouw organisatie te bekijken.